3D skannausta _HALVALLA_

Apua esim. moottorin ja korin sovittamiseen

Käsiskannerit ovat tänä päivänä tulleet yhä helpommin saataville ja niiden hinnat ovat laskeneet merkittävästi. Nykyään on mahdollista saada laadukas käsiskanneri alle 200€ hintaluokassa. Asus XTION Pro Live on yksi tällaisista käsiskannereista. Tämä hahmontunnistinlaite on alunperin suunniteltu peliohjaimiksi, mutta sitä voidaan käyttää myös skannaukseen. XTION Pron mittatarkkuus on jopa 0,2 mm, mikä tekee siitä erittäin tarkan ja hyödyllisen laitteen. Ilmoitettu tarkkuus on pienten objektien kohdalla varsin liioiteltu, mutta alle 2mm paikoitustarkkuuteen on "helppo" päästä.

Toinen alle 200€ hintaluokassa oleva käsiskanneri on XYZprinting 3D Scanner. Tämä skanneri tarjoaa samanmittaisen tarkkuuden kuin XTION Pro, ja sillä on laaja skannausalue.

Itselläni on XTION Pro, jossa ei ole tekstuurintallennusta, mutta sitäkin saattaa saada joistain paikoista vielä uutena old stock -tuotteena.

Skannereiden määrä kasvaa hurjasti, jos asettaa hintarajaksi vaikka 900€. Tällöin valinnanvaraa on runsaasti ja uudemmissa vehkeissä tarkkuus on parempaa, mutta vanhallakin voi olla paikkansa, jos sellaisen sattuu saamaan sopivasti ja tavoitteena on esim. saada skannaustulos auton sisätiloista turvakaariputkien taittelua varten.

Skannauksen haasteisiin kuuluu usein skannattavan kohteen tai käsiskannauksessa skannaajan liike, joka voi johtaa epätarkkoihin ja vääristyneisiin tuloksiin. Toisaalta, objektin suuri koko tai monimutkainen muoto voi tehdä skannauksesta haastavaa tai jopa mahdotonta, jos lopputuloksen pitää olla "reijätön". Lähtökohtaisesti monimuotoisempi kappale on helpompi skannata kuin suuria tasaisia pintoja sisältävä kappale tai paikka (esim. huone), koska reverensseinä käytettäviä muotopoikkeamia ei ole.
Skannattavat kohteet on myös usein valaistava optimaalisesti, jotta niiden yksityiskohdat näkyvät selkeästi, tämä on tärkeää jos käyttää skanneria, joka taltioi myös pinnan tekstuurin.

Hyvä skannausohjelmisto seuraa skannausta ja auttaa käyttäjää pitämään liikkeet tarpeeksi hitaina, jotta skannauksen tulos on hyvä.

Skanect on yksi 3D-skannausohjelmistoista ja itselläni on se käytössä, pro lisenssi maksaa 129€ ja on elinikäinen.
Se tukee useita käsiskannereita, kuten XTION Pro ja Pro Live ja sen saa bundlena Structure Core -skannerilla noin ja ohjelman käyttöliittymä on helppo käyttää. Bundle maksaa Skanect verkkokaupassa viitisen sataa ja tarjoaa myös monia ominaisuuksia, kuten automaattisen yhdistämisen, joka helpottaa useasta kappaleesta muodostettavia isompia skannauksia, itse en ole tuota kokeillut. Ohjelmisto tukee myös 3D-tulostusta ja voi luoda valmiiksi optimoituja 3D-tiedostoja, jotka ovat valmiita tulostettavaksi. Sellaisia en ole itse tehnyt ja muokkaustoimintoja olen käyttänyt vain kappaleen kääntelyyn.

 
 Mittapiirustuksen tekeminen
Ota valokuva avuksi